måndag 1 februari 2010

Hur man sports tradar när man bokar oavgjort

Jag har fått rätt så många frågor till min mail om hur man ska sports trada på en fotbollsmatch när man har bokat oavgjort (Spelat att det inte ska bli oavgjort) så jag tänkte skriva ett inlägg om hur man exakt ska göra så det inte blir några problem under matchens gång :)

För det första, jag kommer alltid att välja ut matcher där oddset på att boka oavgjort är låga. På så vis riskerar man aldrig så mycket pengar. Jag hade tänkt försöka hålla mig under odds på 4,5 på att boka, men ibland kommer det kanske vara en aning högre men det har inte så stor betydelse.

Okej, då ska jag gå igenom hur du ska göra för att sports trada på fotbollsmatcher med hjälp av denna metod.

Vi säger att vi bokar oavgjort mellan Stoke - West Ham. Oddset på att boka ligger på 4,3 (under 4,5 som det bör vara) och det känns som ett bra odds i en match där vi tror att hemmalaget, som också är favorit, ska vinna.

Vi bokar då oavgjort i matchen och satsar 500 kronor. Då riskerar vi 1650 kr om matchen skulle sluta med ett oavgjort resultat.

Efter att vi har placerat våra spel så är det bara att vänta på att matchen ska starta.

Matchen är igång och efter 28 minuter lyckas Stoke göra 1-0 ! Marknaden stängs en kort stund för att sedan öppnas igen. Nu kommer oddset på oavgjort att vara högre än när du boka innan matchen och det är precis nu vi också ska gröna ut för att tjäna pengar hur det än går i matchen. Kort och gott, man kommer att vinna pengar hur matchen än slutar!

För att gröna ut gör du såhär:

Oddset du boka innan start var 4,3. Efter Stokes mål rusade oddset upp till, låt oss säga 6,4. Satsar du då 336 kr på att det att matchen ska sluta oavgjort (blå ruta istället förr rosa) i matchen kommer du att få fram gröna siffror som säger att du vinner ungefär 156 kr hur det än går i matchen. Det kvittar om det blir en 1,X eller 2. Du vinner exakt lika mycket pengar ändå!

Nu kan du gratulera dig själv för du har precis gjort din första framgångsrika sports trade :)

För att kunna se de "gröna siffrorna" inne på ditt Betfairkonto när du sports tradar måste du göra såhär:

1. Logga in på ditt Betfairkonto och klicka på Dagens In-Play matcher.
2. Klicka på matchen som du hade tänkt att sports trada på.
3. Under "Uppdatera" knappen hittar du något som heter "Fler Valmöjligheter". Klicka på den.
4. Har du inte kryssat för "Visa V&L efter kommission" så gör detta.
5. Nu kommer du att se röda siffror och gröna siffror när du har spelat på matchen.


Sen har vi ju motsatsen också. Om det inte skulle bli några mål i matchen, hur ska man då går tillväga ?
Det ska jag förklara för dig. För ibland händer det ju givetvis att man väljer "fel" matcher. Man lyckas välja en match som kanske slutar 0-0 och det innebär ju en förlust med boka oavgjort metoden. Man får aldrig chansen, under matchen, att gröna ut sitt spel.

Möter du en 0-0 match så kan du göra på följande sätt:

Om det fortfarande står 0-0 när matchen är i minut 60-65 så måste du ändå gå ur din position för att inte förlora alla pengarna som som du riskerade från början.

Vi tar Stoke - West Ham som exempel igen. Du boka oavgjort för 500 kr till oddset 4,3 och risken blev som sagt 1650 kr. Men nu står det fortfarande 0-0 och matchen är i minut 65! Då är spela oddset (att det ska bli oavgjort) på X nere i, låt oss säga 2,0.

Då kan man välja att satsa 1075 kr på att matchen ska sluta oavgjort. Du spelar alltså i motsatt riktning så att säga. Du "ger upp" denna match och du kommer att förlora. Men för att du agera i tid kommer du "bara" att förlora 575 kronor på matchen.

Det kvittar om det blir en 1,X eller 2. Förlusten skrivs till 575 kr. Men... samtidigt har du precis minskat din risk från 1650 kr till 575 kr vilket är väldigt bra och även väldigt smart gjort. Man kan och kommer med all sannolikhet inte att vinna på alla fotbollsmatcher man spelar på.

Du kan givetvis välja att ligga kvar med ditt tradingspel och hoppas på turen. Där kanske trillar in ett mål de sista 20-30 minuterna i matchen? Visst, det är fullt möjligt. Men om detta inte skulle ske så kommer du att förlora 1650 kr och det kommer att ta låååång tid att tjäna ihop dessa pengar igen. Så mitt förslag är, gå ut din tradingposition mellan minut 60-65 om det fortfarande står 0-0 och gå vidare till nästa match istället.

Det viktigaste är inte att vinna på varje match, det viktigaste är att gå plus när du summerar din sports trading i slutet av varje månad. Alla möter förluster, men skillnaden på en amatör och ett proffs är hur man möter sina förluster. Ett proffs vet att han/hon använder sig av ett vinnande system som går plus i längden. En amatör vill vinna pengar på varje match och därför tar han/hon automatiskt större risker när det inte ens är nödvändigt.

Att använda sig av så kallade försäkringar

Man kan enkelt komplettera boka oavgjort metoden med så kallade "försäkringar". När jag själv sports tradar så använder jag nästintill mig av försäkringar varje gång. I enstaka fall kör jag utan men då är insatsen alltid också låg. Syftet bakom försäkringar är inte minimera risken. Men att använda sig av försäkringar kostar och detta innebär att du inte kommer att tjäna lika mycket pengar i jämförelse med att inte använda dem.

Men samtidigt kommer man på ett helt annat sätt kunna arbeta under matchens gång och aldrig behöva möta några stora förluster mer. Det kan kännas skönt, kvittar om man är nybörjare eller har mer erfarenhet. Jag gillar försäkringar starkt och rekommenderar alla att använda dem. Undantag gäller om du inte har så stor spelkassa. Försök då istället att bygga upp din spelkassa innan du börjar med att försäkra i matcherna.

Arbetar man, som jag, med lite större summor är försäkringar ett måste om man inte vill riskera att förlora väldigt mycket pengar.

Hur försäkringar fungerar

För att inte krångla till det så kör vi samma exempel igen:

Match: Stoke - West Ham (Stoke favorit)

Odds: Oddset för att boka oavgjort låg på 4,3 innan match.

Insats: 500 kr (Risken blev 1650 kr om matchen skulle sluta oavgjort)


När du har lagt dina spel så ska du gå in på "rätt resultat" marknaden för just den här matchen innan matchen drrar igång. Här ska du titta på de oavgjorda resultaten såsom 0-0,1-1,2-2 osv... Men 0-0 och 1-1 är egentligen det viktigaste nät det gäller denna sports trading metod.

Som sagt, din risk är på 1650 kr. Det är nu du kan börja "försäkra" de oavgjorda resultaten. När jag publicerar nya spel så brukar jag skriva "25% försäkring", "halvförsäkring" och "helförsäkning".

25% försäkring - Här delar du upp din risk i 4 lika stora delar. 1650 / 4 = 412,50 kr. Satsa exakt så mycket pengar som krävs för att täcka upp 25%. Det vill säga, i detta fallet, 412,50 kr.

Halvförsäkring - Exakt samma princip som vid 25% försäkring. Skillnaden är att man nu ska försäkra upptill 50%. Det villa säga, alltid hälften av det beloppet du riskerar vid ett oavgjort resultat. 1650 / 2 = 825 kr. Även satsningen är detsamma, satsa tills du täcker 0-0 eller 1-1 (beroende på vad jag rekommenderar eller vad du känner för) med 825 kr.

Helförsäkring - Jag använder inte helförsäkringar särskilt ofta. Istället fokuserar jag på att "fylla på" mina försäkringar under matchens gång om det t.ex inte blir några mål i matchen. Men en helförsäkring är 100%. Då ska man täcka upp så man inte behöver förlora en enda krona. Har jag t.ex en halvförsäkring i en match som är mållös efter ungefär 60-65 minuter så fyller jag ofta på tills jag har skaffat mig en helförsäkring (100%). På så sätt kan jag gå plusminusnoll ur matchen :)

När jag spelar med boka oavgjort metoden så brukar jag nästan alltid spela med antingen 25% försäkring på 0-0 och även då halvförsäkring på 1-1 eller halvförsäkring på 0-0 och samtidigt en halvförsäkring på 1-1. Men det beror helt och hållet på min feeling och hur jag tror matchen kommer att utveckla sig.

Hoppas att du förstår min förklaring annars är det bara att skriva din/dina frågor i diskussionsboxen som du hittar i höger sidebar eller kontakta mig för mer information.

25 kommentarer :

 1. Hej!
  Jag har fattat proceduren men det jag inte förstår är hur din vinst beräknas. Och varför satsa 75,55? Jag kanske inte har hajat konceptet men testade att boka x en gång och fick bara tillbaka mina pengar då jag spelade på x efter mål. +/- 0 blev det. Fatta ingenting. Kanske du kan hjälpa mig...Tack / Foppan

  SvaraRadera
 2. Never mind. Jag förstår nu...trött bara hahaha / Foppan

  SvaraRadera
 3. Det är lugnt :) Finns inga dumma frågor, jag vet hur det är. Har varit en "rookie" jag också att då kan jag säg att jag inte fattade så mycket heller ! men man lär sig :)

  SvaraRadera
 4. hej. jag ser att senaste kommentaren var för flera månader sen men jag provar att skriva o se om jag får svar. du tycker att man ska sälja av matchen mellan 65-70e minuten om det står 0-0. oddset ligger väl på et x på ca: 1,55 eller nåt liknade väl och förlusten blir rätt hög. vad säggs om att sälja av redan vid halvtid då man har runt 3 ggr pengarna på kryss och få en väldigt liten förlust? går man plus i längden på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. att vänta 70 minuter är för länge. Det gjorde jag i början men oddset droppar oerhört snabbt efter typ 60 minuter. Därför bör man börja trada ut efter just 60 minuter.

   Jo, det är också en strategi som man kan ta till. Men enligt mina tester så är det bättre att vänta en kvart in på andra halvlek. Favoriten har oftast fått sig en "utskällning" i halvlek om laget spelar dåligt.

   Då brukar detta ge effekt och ett mål de första 15 minuterna av andra halvlek är ganska vanligt. Iallafall i de matcher jag spelar på :)

   Radera
 5. bruker du ikke hel og halvforsikringer på resultat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, jag kör ofta med halvförsäkringar på olika resultat :)

   Radera
 6. Varför inte spela på sajter som erbjuder pengarna tillbaka om det blir 0-0? Så gör jag, du förlorar aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det har jag läst om många som har gjort. Det borde vara en lönsam strategi men jag har aldrig själv gjort det.

   Radera
  2. Vilken strategi använder du på de sajter som erbjuder pengarna tillbaka vid 0-0....för de sajiterna har inte "BOKA"sysstem?Kan du förklara lite hur du aldrig förlurar? Tack i förväg!Det kan väll Rasmus också förklara antar jag:)

   Radera
  3. Då använder man sig både av spelbolaget och oddsbörsen på samma gång. Som sagt, jag har själv aldrig testat det men i praktiken borde det ju fungera utmärkt.

   Radera
 7. "Oddset du boka innan start var 4,3. Efter Stokes mål rusade oddset upp till, låt oss säga 6,4. Satsar du då 336 kr på att det att matchen ska sluta oavgjort"

  Hur räknar du ut att det är just 336kr som du skall satsa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns olika verktyg för att göra detta på. Den mest kända är Arbcruncher och den använder jag mig själv av väldigt mycket. Använder man ett tradingverktyg som t.ex BetAngel så behöver man inte räkna manuellt. Då kan man gröna ut och vinna lika mycket på varje sida med ett enkelt knapptryck.

   Radera
 8. Hej!
  Jag är ny med att "boka" oavgjort. Jag bokade oavgjort i matchen Man city - Man u nu i helgen till 3.5. När Man u gjorde mål så blev oddset på "spela" i stort sett oförändrat. Det var inte tills United gjorde 0-2 som det ändrades. Så mina frågor är: varför ändrades inte oddset när United gjorde mål? Hur ska man göra i detta läget, ska man vara lite kylig att vänta på att oddset "spela" ska höjas eller man ska göra så att man i stort sätt går plus-minus-noll?
  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 9. Hej,
  Låter du bokningen vara kvar om du har försäkrat dig och det fortfarande är t ex 0-0 tills matchen är klar. Eller kvitterar du ut förlusten med försäkringarna?
  mvh Daniel

  SvaraRadera
 10. Tjena,

  Sorry för sent svar, har inte kunnat se vilka som har kommenterat innan.

  Hur såg Uniteds odds ut innan start ? Har jag inte fel så låg det mellan 4,0-4,5 ?

  Det är svårt att svara på varför oddset inte drifta som du önskade. Allt handlar om efterfrågan. I fotbollsmatcher handlar det även om hur lagen spelar. Är ett lag otroligt dominerande men det andra laget lyckas få in 0-1, så förväntar sig marknaden logiskt nog att hemmalaget ska kvittera och därför höjs inte oddsen.

  Det man bör göra, om man ska boka oavgjort, är att välja ut sina matcher med jämna lag till låga odds på att boka oavgjort.

  Man bör även plöja igenom statistik för att hitta målglada gäng. Det är väldigt ofta man kan hitta målglada lag som ligger en bir ner i tabellen till ungefär 3,3-3,6 på att boka oavgjort.

  Det är ett prisvärt spel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det värt att gå in i matcher som står 0-0 efter ca 45-60 minuter? Då är oddset väldigt lågt på att BOKA oavgjort, kanske 2.2-2.7. Detta för att sedan vänta ut till minut 93 (match slut) och hoppas på att dessa 8% för 0-0 inte slår in :)

   Radera
  2. Det är en ganska vanlig strategi och den kan man gå plus med i längden. Men då gäller det att inte välja ut alla matcher som står 0-0. Matcher från Holland, Norge och Tyskland brukar vara kanon att använd sig av. Även Spanien brukar fungera bra :)

   Radera
 11. Tjena Daniel,

  Det beror på hur stor min försäkring är.

  Förstår inte riktigt vad du menar med "kvitterar ut förlusten med försäkringarna" ?

  SvaraRadera
 12. Ett problem jag märkt är att när ett lag gör mål och man ska satsa på oavgjort ändras oddset på det (satsa oavgjort) väldigt långsamt och om det gör det ändras det relativt lite. Det kan ta flera minuter innan odds på spela oavgjort går över oddset man bokade på. Under den tiden kan ju mycket väl det andra laget göra 1-1 och det är ju inte bra?

  SvaraRadera
 13. Absolut, det scenariot kan inträffa men då gör ju underdogen första målet ? För att undvika sådana situationer så ska man hitta matcher med lågt odds på att BOKA oavgjort där båda lagens odds är snarlika varnadra.

  Då kommer det inte att ha någon betydelse vem som gör första målet för oddset på oavgjort kommer att stiga i vilket fall som helst.

  Men för att det ska vara lönsamt så gäller det att spela på matcher där det förväntas mål i matchen. Då är t.ex Soccerstas en riktigt bra resurs.

  SvaraRadera
 14. Hej. Jag fattar ingeting av detta. Tex. Om du spelar på icke oavgjort till oddset 4.3 och satsar 500:- så skriver du tex att risken är ´1650 kr? Det är den ju inte ! Du riskerar ju dina 500 :-, men om det går in är din vinst 2150-500=1650 kr. Det är min första fråga. Min andra är om du som du säger grönar ut på 6,4*336 hur kan du få bara tjäna 156 kr? Total insats borde bli 500:- + 336 :- =836 kr till en vinst på 2150-836=1314 :- bad har jag missat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det stämmer inte. En bokning med 500 kr till oddset 4,3 ger risken 1650 kr. Hade du spelat på oavgjort så hade du riskerat din femhundralapp men haft chansen att 1650 kr.

   Sport trading fungerar inte riktigt så och din uträkning är felaktig på fråga 2. När man ska gröna ut så bör man ta hjälp av t.ex Arbcruncher för att veta hur mycket man ska satsa.

   Radera
 15. tjabba!! en fråga, eftersom ja tror jag har fattat allt men ändå inte... Om Bokar oavgjort t ex 500 kr för odds på 4,3 med risk på 1650... Om ja förlorar det spelet, är jag skyldig betfair 1650 då eller? fattar inte riktigt, kan ja gå back mer än vad jag satsat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt korrekt Shahil. Du agerar då bookmaker och erbjuder ett odds för att något INTE ska inträffa. Blir det hemmavinst eller bortavinst så vinner då men endast vid oavgjort förlorar du.

   Så när man bokar kan man alltid förlora mer än vad man satsar. Men om du t.ex bokar ett odds som ligger på 1,50 så blir risken endast 250 kr men du har då chansen att vinna 500 kr.

   Man ska alltid sträva efter att få så låga bokningsodds som möjligt. Då slipper man riskera så mycket pengar.

   Radera