onsdag 4 juni 2014

Silly season, en värld av möjliga och omöjliga odds

Silly season för större delen av Europa närmar sig och med den en oändlig rad av möjligheter för såväl klubbar som för spelare, agenter och branschfolk. Lägg därtill alla de möjligheter som öppnar sig för de som inte deltar i sporten utan använder den som ett medel för spelnöje. Oddsen går åt alla håll, en magisk värld för bettare.

Fotbolls-Europa är i gungning, inte bara för att silly season närmar sig utan för att de ekonomiska kraven ökar allt mer. Den ekonomiska dopningen som förekommit i ett antal år, först via det tydliga exemplet Chelsea och Roman Abramovich i engelska högstaligan och sedan senast via lag som Monaco och Paris Saint-Germain i franska högstaligan. På senare tid har man dock börjat ta i alla fall lite krafttag mot klubbar som lever lite över sina egentliga tillgångar och köper sönder marknaden. Barcelona åkte för bara några månader sedan på rejäla eftergifter och sades från början inte få handla alls på en bra tid framöver. Efter ett tag ändrades dock domen och Barca fick åtminstone lov att handla i fönstret som snart öppnar.

När fönstret nu öppnas är det med bakgrund av ovanstående en hel del som kanske inte kommer vara sig likt. Det är inte alls säkert att det kommer bli samma mängd stora mångmiljonövergångar som tidigare. Klubbarna kanske istället väljer att gå något försiktigare fram och satsa på mindre kända, men talangfulla spelare för att säkra att det inte ska förekomma några ekonomiska bakslag. Går utvecklingen fortsatt mot det försiktiga hållet kommer troligen snart de enorma finansiärerna också att backa något och vi kanske får se mer fokus på egna och inhemska talanger än miljardsummor för spelare som Cristiano Ronaldo och Gareth Bale.

Vare sig det blir stora eller små summor så kommer det givetvis att huggas vilt åt alla håll från klubbar efter förstärkningar likväl som efter intressenter till spelare man vill bli av med. Raden faktorer som påverkar transfermarknaden är ungefär lika många som det finns spelare som ska hitta ny adress. Samtidigt som alla idrottsrelaterade övergångar så uppstår också en marknad för den spelintresserade bevakaren. Du kanske inte är intresserad av att spela på VM i sommar, men du kommer definitivt vara intresserad av att spela på spelare som flyttar på transfermarknaden. VM är ett enormt skyltfönster och det borgar, trots den ekonomiska osäkerheten, för en rad flyttar som annars inte hade blivit av. En okänd spelare i Ecuador kan plötsligt bli ett högvilt billigt byte för en toppaspirerande klubb i ett mellanland som exempelvis Holland. Likaså kan en underskattad spelare i ett topplag bli föremål för högre summor i större ligor, trots att denne varit länge i frysboxen. Ett lyckat VM kan ändra på allt. Bevakning av mästerskapet är därmed i vissa fall avgörande om man funderar på att betta på spelarflyttar.

Sammanfattningsvis är såväl bettingvärlden som silly season-världen lika på det sätt att man aldrig kan vara säker på vad som kan hända. Ur kaos föds ofta framgång. Se till att inte missa alla de spelmöjligheter som sommarens kaos bjuder på. Den stora potten kan ligga just runt hörnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar