tisdag 1 april 2014

Då är det dags att ännu en gång försöka tjäna pengar på sports arbitrage/surebets

Jag har ett antal gånger grottat ner mig i sports arbitrage världen med målet att tjäna riskfria pengar och varenda gång har det faktiskt gått bra. Pengar har tjänats men problemet har varit att mina spelkonton har limiterats ganska snabbt.

Igår så valde jag att återuppta min arbitrage karriär (brukar även kallas för surebetting) och den här gången har jag satt upp tre enkla regler:

Regel 1:

Jag kommer endast att använda mig av två olika spelbolag. Under min testperiod (utan att satsa något) så uppmärksammade jag att man kunde hitta massor utav arbitrage möjligheter mellan dessa två bolag. Inte på 5-10% precis men där fanns möjligheter att tjäna 1-3% på varenda spel och det är inte fy skam. Bolagen involverar inte Betfair eller några andra oddsbörser då dessa tar ut en viss procent i provision på samtliga vinster och därmed krossas de flesta arbitrage möjligheter.

Regel 2:

Jag kommer alltid att satsa jämna summor som exempelvis 55 kr och inte 55,37 kr. Varför kanske en del frågar sig ? Av den enkla anledningen att de flesta spelbolag ogillar personer som håller på med sports arbitrage och dessa blir extremt lätta att lokalisera om man börjar satsa exakta ören för att vinna exakt lika mycket på varje spel. Många spelbolag har även installerat mjukvarot som jobbar i bakgrunden för att på så sätt övervaka spelare som börjar att satsa summor som involverar ören. Då är det med all sannolikhet en arbitrage spelare och då är det bara en tidsfråga innan ens konto blir avstängt eller limiterat.

Regel 3:

Jag kommer aldrig att satsa så pass mycket pengar så mitt kontosaldo går ner på 0 kr eller väldigt nära 0 kr. Det ser nämligen ganska konstigt ut om man t.ex har 1000 kr på morgonen och sen 8 kr kvar när alla arbitrage satsningar är lagda. Tänk då att du förlorar samtliga spel på detta spelbolag och nästa dag sätter du in 1000 kr igen för att göra exakt samma sak som dagen innan. Spelbolaget kan ju visserligen tro att du har ett svårt spelberoende men sannolikheten att ditt konto sätts under övervakning är ganska stor. För en sak ska man ha klart för sig och det är att spelbolagen inte är dumma. Har jag 1000 kr på kontot så spelar jag för hälften och har då 500 kr kvar. Det verkar mindre misstänksamt.

Dessa 3 enkla regler kommer jag att hålla mig till och förhoppningsvis kan bra med pengar börja tjänas på sports arbitrage inom kort.

15 kommentarer:

 1. Jag har samma erfarenhet som du har. Jag prövade på det här under ett par månader och använde mig av RebelBetting. Visst gjorde jag en vinst, mitt mål var att vinsten åtminstone skulle betala vad programmet kostade. Vinsten blev större än så, men den hade sitt pris. Trots att jag alltid körde med jämna summor, undvek uppenbara fel i oddssättning (nåt som spelbolagen också noterar om man ofta spelar på såna spel), höll låg profil när det gällde satsning osv. , allt för att hålla mig under radarn, så kom limitering på ett konto som ett brev på posten efter några veckor. Kraftig limitering, så det kontot gick inte att använda till nåt vettigt längre. Dessutom tog det hela för mycket tid i förhållande till vinsten. Så jag lade ner det hela efter ett par månader. Men jag har ju hört om andra som lyckats bättre under längre tid, så varför inte?
  Jag använde 6 olika konton för att sen utöka till 8 st. Jag trodde det skulle bli problem med likviditet och var noga med att ha koll på att det fanns pengar på alla kontona, men det visade sig vara ett mindre problem. Ofta flöt pengarna fram och tillbaka så det var bara ett konto jag behövde fylla på. Men det lönar sig att ha hyggliga marginaler så man slipper att hela tiden flytta pengar fram och tillbaka.
  Hoppas du hittat två bra bolag som inte limiterar så snabbt, men jag hyser inte så stora förhoppningar du skulle lyckas någon längre tid då summorna blir lite större. Som du säger, spelbolagen gillar inte surebets och de är inte dumma. Misstänker dom nåt så limiterar dom. Bevis behövs inte, dom gör det i alla fall. det är min erfarenhet.
  Å andra sidan har jag haft fel förr och är kanske för pessimistisk, så jag önskar dig lycka till med ditt projekt i alla fall.
  /Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man fråga vilket spelbolag som då limiterade dig först ?

   Jag har också hört och läst om väldigt många som tjänar riktigt fina summor på sports arbitrage och gör andra det, varför ska inte jag kunna göra det ?

   Jag har inte skyhöga förhoppningar men jag tänkte hålla mig till mina regler och inte ha för bråttom. En annan regel som jag glömde nämna är att aldrig spela fler än 2 spel per dag. Det ser väldigt skumt ut om man spelar 5-10 stycken/dag. Då är det bättre att hitta 2-3% som man går in lite hårdare på.

   Det är även ingen bra idé att börja flytta pengar fram och tillbaka. Jag gör inga uttag utan tar pengarna slut på något av de 2 spelbolagen så sätter jag in mer. Inga stora summor nu i början då jag ska se hur allt flyter på.

   Radera
 2. Hej igen.
  Har varit bortrest några dar, därför sent svar. NordicBet var det första bolaget som limiterade. Efter ca. 3 veckor var limiteringen nere i 40kr. Limiteringen skiljde sig dock åt på olika marknader, små marknader var det ännu kraftigare limitering på.
  RebelBetting fungerade bra, om än inte perfekt under hela tiden, men ofta var de arbs som dök upp på rätt små och tunna marknader. Undvik dem, i alla fall sen när du kommer upp i lite större summor.
  Jag körde mina bets mest som 2-vägs bet. Några gånger prövade jag middles och även sneda arbs med mindre framgång.
  Men som sagt, så länge det hela fungerar utan limiteringar så är det säkra pengar, dock inte 100%. Du har säkert märkt att man ibland inte hinner få dit bägge sidor innan oddsen ändras. Då kan man sitta där med skägget i brevlådan i alla fall. Det hände inte så ofta och gick i många fall att rädda hos något annat spelbolag, men i alla fall. Pinnacle är mycket snabba med att ändra sina odds. Betsson var lite segare om jag kommer ihåg rätt.
  Min erfarenhet är att två konton inte ger så många möjligheter, men det kanske är just det som är tricket, att inte köra på så hårt. Samtidigt vill man ju åtminstone få igen kostnaden för RebelBetting-programmet, så att använda väldigt små summor i arben är inte särskilt lönsamt, annat än för att få in tekniken och rutinen.
  Som sagt, jag hoppas verkligen att du lyckas, men tvivlar på att det fungerar i längden. Hoppas de två bolag du valt inte är nödvändiga för dig i annan trading, då är det tråkigt om du blir limiterad på nåt av dem.
  PS. Pinnen och Betfair sägs vara de enda som inte limiterar, men sen har jag hört historier om folk som visst har blivit limiterade även där, så vad som är sant kring det vet jag faktiskt inte. Jag vill i alla fall inte bli limiterad hos Betfair då tradingen sker där och valde att inte riskera det kontot, så när den första limiteringen kom hos Nordic, så använde jag inte längre Betfair i arbitragetradingen. Jag hann bli limiterad på två konton till lite senare, men inte lika kraftigt och den limiteringen är nu också borttagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. De lite tunnare marknaderna där mycket spel inte läggs ska man vara ytterst försiktig på. Då måste man montera ner insatserna om man "måste" spela där.

   Jag kör också 2-vägs. Inte så konstigt egentligen då jag bara använder 2 spelbolag ;) Men det har fungerat mycket bra.

   Jag har faktiskt inte varit med om oddsändringar innan jag har hunnit lägga mina spel. Kan bero på att jag håller mig undan matcher som håller på att börja inom kort. Försöker hitta matcher på morgonen som då börjar på kvällen. Då slipper man oftast oförutsägbara oddsändringar hos bolagen.

   De två bolagen jag använder mig av saknar inte möjligheter. Bara idag, på morgonen, hittade jag 10-15 olika matcher som man kunde tjäna pengar på! Men jag kör hellre två bolag och tar det lugnt än har pengar på 50 olika bolag så jag behöver flytta pengar fram och tillbaka hela tiden.

   Jag tvivlar också ganska starkt men ska bli kul att se hur länge det håller i sig. Fungerar mina metoder och jag lyckas hålla mig under radarn så kan jag sitta på en guldgruva :)

   Limiterad hos Betfair !? Det är ju helt omöjligt att bli de. Bolaget tjänar pengar på att folk spelar och vinner. Vad vore vitsen med att limitera sina kunder då ? Att traditionella spelbolag gör det kan man förstå då dessa tjäna sina pengar på att kunder förlorar pengar men Betfair ? Nej, inte en chans.

   Radera
  2. Jag tänkte bara visa hur jag lade upp det hela när jag testade. Det här är en text som jag skrev på ett annat ställe då jag började:

   121126
   Jag har tidigare i någon mån tillfälligt arbat manuellt när jag ramlat över nåt tillfälle, men inte direkt aktivt letat arbs. Nu gör jag ett försök med lite mer aktiv arbing och se vart det leder.

   Jag har som sagt bara hållit på i drygt en vecka och de första dagarna var helt och hållet bara tester som inte gav några pengar alls att tala om, några tior på sin höjd. Nu är jag dock igång med lite större summor (fortfarande inga megasummor, det är en del av min strategi, att hålla mig under radarn)

   Förutsättningarna är i alla fall följande:

   Programvara - RebelBetting
   Startrulle totalt - 53.800+1000 bonus.
   Buffertkassa - 10.000 för påfyllning
   Spelkonton - 6 st aktiva med 43.000+1000bonus fördelade
   Spel - Endast 2-vägs än så länge. CM och Middles också.
   Extra - Gör ibland nåt arb manuellt om jag hittar nåt.
   Transaktioner - Skrill för att undvika kostnader.

   Ja, ungefär så.
   Första veckan har gett 851,25. Det är 1,53% av rullen. Fortsätter den takten skulle det ge drygt 6% /mån.
   Tidsåtgång har jag inte mätt, jag arbar bara när jag sitter vid datorn hemma och oftast då när jag ändå kör livebets, så tiden är försumbar, men det handlar om kanske ett par timmar/dag i snitt.

   Några reflektioner jag gjort under den här korta tiden - de som säger att det inte är så lätt i praktiken som i teorin har rätt. det finns en hel del att ha koll på. Men det å andra sidan heller ingen rocketscience utan ganska rakt på. Det gäller ffa. att hålla huvet kallt när nånting inte funkar som man tänkt, oddsen ändrat sig osv. (Attans vad en del bolag ändrar sina odds snabbt... ).
   Det gäller också att hålla koll på var pengarna finns och föra noggrann bok över arbsen så det finns cash på de konton man vill använda. Däremot har det inte ännu varit något besvär med att fylla på nånstans, pengarna är fortfarande någorlunda jämnt fördelade mellan de olika kontona och flyter fram och tillbaka mellan dem.

   Men som sagt, jag är nybörjare på det här så vi får se vart det hela leder och hur det slutar. Tänkte i alla fall uppdatera resultaten här med jämna mellanrum, jag är i alla fall nyfiken på hur länge och om det alls fungerar.

   /Janne

   Radera
 3. Sen fortsatte det så här:

  121128
  Lite uppdatering.

  Två kvällar till nu med lite arbing. Trots att jag inte fått lika många signaler som under helgen och med lite strul samt en gnutta flax så har nu tradingen gett 1.424,77 riksdaler. Det är en ökning med 573,52 kr och ökningen på totalrullen är 2,53%.

  Jag har lyckats få in några bra laybets som ökade den sidan från runt endast 10% av totalen till ca.40%.

  Nu verkar dock cashen på ett av kontona på att sina, för många förluster på raken där, så snart blir det dags att fylla på om inte det vänder. Buffertkontot är fortfarande orört på 10k, så jag klarar mig ett tag till utan uttag från nåt spelkonto.

  Så ser det ut idag, i morgon kan det se ut på ett helt annat sätt.

  /Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig Janne. Ingen dålig startkassa du började med! Nog inte så många som kan undvara så mycket pengar.

   Mitt "stora" mål är att kunna tjäna 100 kr/dag på sports arbitrage. Låter inte mycket men det blir ändå 3000 kr extra i månaden och det är något som jag inte tackar nej till.

   Jag tror att man får stora problem när man börjar bli "girig" och vill tjäna flera hundralappar om dagen. Då blir det enkelt för spelbolagen att se vad man sysslar med. Men 100 kr/dagen känns helt rimligt. Det är 1 eller 2 spel med inte så jättestora summor. Känns verkligen som man skulle kunna "komma undan" med detta under lång tid.

   Men det är bara vad jag tror. Hur går det nu för dig ? Satsar du på sports arbitrage igen eller du har lagt det på is ?

   Radera
  2. Man kan säkert hålla på längre om man är mer noggrann än jag var vid val av marknader och använder mindre summor. Själv tyckte jag inte det var några jättesummor, 500-1000kr fördelade på de två betsen. Även om jag kanske lirade med lite större summor än vad du gör och lade fler arb per dag, så var dessa också ofta fördelade på fler bolag, så det var inte så många fler per bolag än kanske ett eller två per dag. Om du ska få 100kr/dag på två arbs, så måste även du upp i de här summorna eller kanske mer. För en vinst på 50kr på ett arb så måste du satsa 2000kr om man räknar med ett snitt på 2,5%. Det är där svårigheten ligger. Att få en inkomst som motsvarar arbetsinsatsen, men ändå hålla sig under "radarn".
   Jag har lagt arbitragetradingen på is. Min uppfattning efter att ha hållit på ett par månader var att det visst går att göra pengar på det, men om man inte riktigt har tiden för det så är det inte lönt. Strul med spelbolagen som limiterar och trassel när man vill avsluta kontot efter det gör också sitt till. Det blir också lätt en stressfaktor att man måste trejda för att åtminstone få in kostnaden för mjukvaran betald, och även om man når det så jobbar man ju gratis för RebelBetting om det inte ger mer än så.
   Det jag lite undrar över, har du räknat med den kostnaden i sammanhanget? Jag vill inte på stå att programmet är för dyrt, men det kostar ju en slant varje månad som också skall dras av från arbingvinsten.
   Om du vill kan jag publicera resten av mitt arbitrageäventyr, det är inte så mycket text, så du och eventuellt andra intresserade kan se hur det gick och lite hur jag resonerade under tiden.
   /Janne

   Radera
  3. Stressfaktorn att man "måste" hitta spel för att vinna pengar till programvaran hade jag också bekymmer med. Det blev liksom inte roligt utan ett "tvång" och så ska det inte kännas. Men den känslan har jag eliminerat nu då jag inte längre använder mig av Rebelbetting :)

   Så jag behöver inte räkna med den kostnaden utan allt jag tjänar är mina egna pengar. Betalar inget för något progran son hittar arbs.

   Radera
 4. Här kommer då första limiteringen, ca. 2 veckor efter att jag startat.

  121130
  "Jahappja.
  Där kom den, den första limiteringen. Jag har pratat med supporten på bolaget och skickat vidare en fråga till deras bookmakeravdelning för att få nån fingervisning om hur lågt de limiterat mig. Supporten kunde endast upplysa mig om att det varierar beroende på marknaden man spelar på.

  Det gick fort, inte ens 2 veckor och det handlar inte om några större summor, ligger runt +2000 på det kontot. Jag prövade gränsen lite och lade ett litet bet på tennis 200@2,20, men redan där ville de inte godkänna hela summan. avvaktar svar och ser sen om det är värt att fortsätta där alls eller ta ut pengarna och lägga dem hos nästa bookie i stället.

  Annars har det inte skett några större förändringar, har nu en arbvinst på 1494,77, det är 2,66% av totalrullen bufferten inräknad, så några tior har det blivit. Just för tillfället har jag 4 arbs aktiva som avgörs i helgen."

  /Janne

  SvaraRadera
 5. Mera fortsättning på mitt arbitrageäventyr:
  121201
  "Jag jobbar i helgen samt har en del annat för mig, så det kommer tyvärr inte finnas tid för så mycket arbing. Därför tänkte jag köra en liten uppdatering redan nu då det gått ungefär 2 veckor.

  - Arbingvinsten är så här långt 1.591,81kr.

  - Det är 2,82% på rullen.

  - Backsidan står för knappt 1000-lappen, laybetsen för resten.

  - Jag har 6 bet aktiva som avgörs i helgen. Något bet till hinner jag väl med i helgen, vi får se.

  - Jag har fortfarande inte hört nåt från bookmakeravdelningen på bolaget som limiterat mig, så jag väntar med spänning.

  - Fortfarande kör jag bara med 2-vägs bet, så det finns lite utvecklingspotential om ett tag.

  - Jag har samma 6 konton som jag började med, jag har inte behövt ta ut eller fylla på något konto, snedfördelningen som uppstod i ett av kontona rättade till sig med ett par vinster.

  - 1 konto limiterat, hur mycket vet jag inte ännu, men rätt så kraftigt misstänker jag.

  - Programvaran har i stort fungerat bra, autosurfen strular lite hos ett av bolagen, men det kan jag leva med. Ska snacka med deras support i morgon om det går att fixa till.

  - Jag har gått back på 4 arbs av lite olika orsaker, limitering, oddsändring som jag inte observerat och sånt, men desto vanare man blir, desto bättre fungerar det. Det blir som en rutin att snabbt checka att allt stämmer innan man lägger vaden. Man lär sig också vilka bolag som är snabba med ändringar i oddsen och vilka som är aningen långsammare så man undviker att fastna i oddsfällan. Men jag antar att det hör till gamet att ibland ändå trilla dit och vara tvungen att ta en liten förlust.

  So far so good.
  Mitt inofficiella mål den första månaden är att nå 5% vinst på rullen. Det pratas om arbare som gör 10-15% per månad och det kan säkert stämma, men då är de erfarna, snabba och arbar många timmar per dag antar jag. Skulle jag nån gång nå 10% så vore jag mer än nöjd. Även om jag inte skulle nå mitt mål så är huvudsaken att jag inte går back när avgiften för programvaran är betald, jag ser hela det här projektet mer som en läroperiod och en kul grej vid sidan av mitt vanliga spelande än som nåt som måste generera en massa pengar. Fast det är ju inte fel om det blir så heller.

  God helg alla, återkommer i nästa vecka om inte något extraordinärt händer innan dess."

  /Janne

  SvaraRadera
 6. ...och lite till...
  121204
  "Ja, då har jag rättat betsen från helgen och rättat till lite felaktigheter i den tidigare statsen. Jag hade på ett par bet glömt att dra kommissionen som Betfair tar så det sänkte resultatet lite.

  November månad slutade totalt på en arbingvinst på 1.680,84 kr. Då har jag kört från 13/11 och med de första dagarna enbart med pyttesmå summor för att testa, så från 16/11 kan man räkna med arbing.

  December har också startat med några arbs som gett 234,74 kr. Totalt har tradingen alltså gett 1.915,58 pix så här långt. Det är 3,34% på rullen eller en ROI på 103,34 , allt hur man vill uttrycka det.

  I och med ett konto limiterat och i väntan på svar om limiteringen, så öppnade jag ett konto till med 5000:- av buffertpengarna + en liten bonus, för att kunna trada vidare i ungefär samma takt och med samma summor som tidigare beroende på marknad.

  I skrivande stund har jag inga aktiva bets alls, utan allt ligger på de aktiva kontona och i bufferten. Ännu heller inga påfyllningar nånstans förutom det nya kontot jag fyllde på. Konstigt nog verkar pengarna flyta runt rätt jämnt och snedfördelningarna rättar till sig av sig själv. Jag förmodar att jag haft lite flyt där än så länge. Ett av kontona som hade 8.000 från start sjönk till runt 4.500, steg sen till drygt 10.000 och har nu sjunkit tillbaks till ungefär sitt ursprungsvärde igen. Det här var något jag trodde skulle vara ett av problemen, att vara tvungen att fylla på vissa konton och ta ut från andra, men det har ännu inte varit någon nödvändighet. Vackert så!"

  /Janne

  SvaraRadera
 7. ...och ännu lite till, nu är det snart slut..:)

  121207
  "Ja, egentligen inte så mycket att skriva hem om. Det har varit dåligt med spelbara arbs och jag har prövat några middles som inte gått in och då ger de inte mycket. Ingen förlust heller, men ändå. Sen har jag också experimenterat med ett par sneda arbs som inte heller gått min väg så totalt har vinsten bara ökat med ett par tior. Jag har ett par bet till som avgörs i natt, så lite till är på kommande.

  Visst genererar programmet flera arbs,men de är ofta på små obskyra marknader där man inte kan satsa utan att genast bli limiterad och på de större har det som sagt inte varit mycket att orda om. Hoppas på bättring mot slutet av veckan. "

  /Janne

  SvaraRadera
 8. Nästsista nu....:)

  121211
  "Dags för lite uppdatering.
  Veckan som gått har som sagt varit lite tunn vad gäller spelbara arbs. Nu till helgen har det varit lite bättre. December har hittills gett 812,94kr, så totalt är arbingvinsten 2.493,78kr vilket är 4,29% på totalrullen. Kanske jag kan komma upp till mitt mål på 5% på en månad, det återstår att se.

  Själva tradingen har rullat på utan större incidenter, i kväll har vissa spelbolags sidor varit lite tröga, men så är det alltid på lördagar. Men det stör lite då jag inte hinner få betsen i tid innan oddsen redan ändrat.

  Just nu endast 2 bet som inte är avgjorda och jag hoppas på några till innan natten.
  Ny uppdatering i morgon."

  /Janne

  SvaraRadera
 9. Sista nostalgiinlägget nu! :)

  121214
  "Lite uppdatering och tankar kring arbingen.

  Inte mycket har hänt med resultatet. Jag har haft ont om tid, bilen har strulat och krävt sitt, julen är på kommande och kräver sitt osv.

  I alla fall är resultatet för december nu 934,91 kr och totalt har tradingen gett 2.615,75 kr vilket är 4,5% på rullen. Nu är det bara ett par dar kvar tills en månad har gått och jag kommer inte att ha mycket tid för arbing heller, så månadsresultatet kommer förmodligen att ligga nånstans häromkring.

  Jag kommer också att göra ett uppehåll över jul och nyår, men återkommer på nästa års sida med förhoppningsvis mer tid.

  Tankar och erfarenheter efter ca. en månads arbitragetrading:

  - Jodå, det går att tjäna pengar på arbing.

  - Timpengen blir dock rätt låg, så om man sitter vid datorn endast för att trada arbitrage är det knappast lönt, men som tillägg vid sidan av vanlig betting (live) så visst.

  - Med mer pengar och fler konton så ökar naturligtvis antalet arbs och då också vinsten.

  - Programvaran fungerar bra, men är inte perfekt.

  - Vana och erfarenhet ger resultat. Även om vinsten inte blivit så stor den senaste tiden, så har jag heller inte lagt några arbs som jag varit tvungen att täcka upp annanstans = säkrare pengar.

  - Fortfarande flyter pengarna rätt jämnt mellan de olika kontona, något som förvånar mig.

  - Man bör ha rätt bra koll på de olika ligorna i de olika sporterna för att veta var man kan satsa mer och vilka man bör undvika för att inte väcka uppmärksamhet och limitering. Här känner jag att jag borde bli bättre, har dålig koll på baseboll och amerikansk fotboll t.ex. Kanske julhelgen delvis kan ägnas åt att uppdatera sig på dem, vilket ger fler möjliga arbs.

  - Med tiden blir det hela ganska trist, men att se räntan på ett bankkonto är också rätt trist. :)

  - Kostnaden för programvaran är hög i förhållande till den vinst jag gör. Om jag inte är aktiv så äter den upp hela vinsten och mer därtill, så framöver kommer jag att kolla bättre hur mycket tid jag verkligen kan och vill lägga ner på det här, har jag inte egentligen tiden så blir det lätt stress bara av att vara tvungen att få åtminstone kostnaderna täckta och då tar man de risker som ändå finns och jobbar även i stort sätt gratis åt Rebel Betting.

  - 6 konton är lite för lite. Jag planerar att lägga till 4 st. efter nyår då jag drar igång igen för att få bättre lönsamhet på det hela. Med risk för att det hela blir svårare att administrera och ha överblick över.

  Nåja, det här är en testperiod för att pröva på och känna mig för hur det går och syftet var inte att håva in en hel massa pengar. Jag har lärt mig en hel del om arbing ändå under den här korta tiden som kommer till pass när jag drar igång igen. Eller jag kör ju på några dar till innan paus, men vissa ändringar kommer det att bli när nystart sker på det nya årets sida."
  /Janne

  SvaraRadera