torsdag 23 mars 2023

Malta kommer att få det svettigt i SkopjeNär nu landslagen har lagt VM i Qatar bakom sig så är det nu dags för EM-kvalet att starta och under torsdagskvällen så ska där spelas inte mindre än 8 kvalmatcher runt om i Europa och jag har valt ut Nordmakedonien - Malta där ett intressant spelobjekt på hörnmarknaden har lokaliserats. I min bok så är det helt klart ett spel som är värt en lite högre insats på 4/5 units som i mitt fall är 4% av den totala bankrullen.


Nordmakedonien är ett landslag på frammarsch

Efter att ha lyckats kvalificera sig till EM 2020 så var Makedonien endast 1 match ifrån att nå VM i Qatar 2022 efter att bland annat ha storskrällt och slagit ut Italien. Men i den avgörande kvalmatchen mot Portugal så blev hindret för stort och portugiserna vann till slut med 2-0. VM drömmen var därmed över men Nordmakedonien ska verkligen inte skämmas för sin prestation utan det är ett landslag som har fått luft under vingarna och faktiskt spelar en väldigt trevlig och underhållande fotboll.

Hemma i Skoje står man nästan alltid för stabila leveranser och när man nu har hamnat i samma EM-kval grupp som England, Italien, Ukraina och dagens motståndare Malta så kommer hemmaspelet att bli nyckeln om ett avancemang till EM i Tyskland 2024 ska kunna bli verklighet.

Tittar vi lite närmare på vilka spelare som kommer att saknas mot Malta så är det följande:

Försvarare:

Todoroski (6 matcher)
Serafimov (5 matcher)
Toshevski (9 matcher)

Mittfältare:

Spirovski (55 matcher, 1 mål)
Nikolov (48 matcher, 4 mål)
Hasani (43 matcher, 2 mål)

Anfallare:

Doriev (7 matcher)

När det gäller mitt valda hörnspel så klarade Nordmakedonien -2,5 linan i 5 av 6 Nations League matcher förra året där man mötte bättre motstånd än Malta förutom Gibraltar som är snäppet sämre. Det råder inga tvivel om att hemmalaget kommer att dominera den här tillställningen och inför fullsatta läktare lär det bli anfallsglad fotboll mot ett av Europas sämsta lag.

Kan Malta överraska med en ny italiensk tränare vid rodret ?

Den 15:e december 2022 så valde Malta att anställa Michele Marcolini som ny head coach för det maltesiska landslaget. Det är en 47-årig italienare som senast var tränare för Albinoleffe och innan dess en rad andra italienska mindre klubbar. Detta blir alltså Marcolinins första jobb som landslagstränare och det ska bli intressant och se vad han kan göra med detta landslaget.

Efter lite efterforskningar så förespråkar Marcolini en ganska så defensiv fotboll lite i stil med José Mourinho och det känns passande då Malta allt som oftast får försvara sig i sina matcher. Så vi kan vara ganska så säkra på att Malta har tränat stenhårt på sin defensiv och när man nu ska spela i Skopje så lär den prioriteras till 110%. Att hålla 0-0 så länge det går bör vara huvudfokus.

Men dessvärre har laget lite bekymmer med spelare som saknas till EM-kval premiären och dessa är följande:

Försvarare:

Caruana (11 matcher, 1 mål)
Pepe (17 matcher)
Shaw (19 matcher)

Mittfältare:

Pisani (38 matcher)
Vella (15 matcher)

Anfallare:

Montebello (27 matcher)
Degabriele (24 matcher, 6 mål)
Gambin (36 matcher, 1 mål)

Tittar vi lite på hörnstatistik i Maltas matcher under Nations League matcherna 2022 så är det inget som gör mitt spel starkare men då ska det också sägas att Malta mötte Estland och San Marino så det behöver man inte lägga så stor vikt vid. Däremot om man går längre tillbaka så brukar Malta oftast bli krossade i hörnmatchen när man ställs mot bättre lag och inte minst på bortaplan.

Jag tror att med Maltas nya defensivt inriktade tränare så ska man kunna hålla 0-0 en bra stund ikväll för det lär bli försvar deluxe i första halvleken och på så sätt bör också Nordmakedonien kunna vaska fram hörnor. Det är inte heller hela världen om ett tidigt 1-0 mål skulle visa sig för med tanke på vilken oerhört tuff grupp Nordmakedonien har hamnat i så lär man fortsätta gå framåt för att bättra på sin målskillnad redan nu.

Oddset 1,95 på att hemmalaget vinner hörnmatchen med minst 3 hörnor känns generöst av Bet365 och jag investerar med gott samvete 4 units.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar