tisdag 27 september 2022

Det svenska landslaget blickar framåt

Förbundskapten Janne Andersson har för närvarande fullt fokus på blågults kommande match i Nations League borta mot Serbien. För många svenska fotbollsfans så är det en hel del nya namn som förekommer i truppen och det står klart att Janne Andersson önskar testa en hel del nya spelare på olika positioner inom laget.

För alla som gillar betting så är det också en helt öppen historia mot ett mycket hemmastarkt serbiskt lag som väntar, vilket också är bra att vara medveten om innan det på lördag kväll 24:e september kl. 20:45 också är dags för avspark.

För en hel del svenska fans så finns det också en hel del frågetecken till hur Sverige ska spela i framtiden och om Janne Anderssons taktik är rätt väg framåt för det svenska landslaget. Att många nya spelare behöver testas i landslaget råder dock inga som helst tvivel om, särskilt då vårt blågula landslag inte kommer att delta i vinterns VM-slutspel i Qatar.

Sverige har halkat efter på den internationella scenen

Det som oroar många svenska fotbollsexperter och fans är dock att Sverige med sitt spel har halkat efter många andra landslag i Europa, vilka av många vi tidigare var betydligt bättre än samtidigt som luckan till de lag som hela tiden varit bättre enbart har ökat.

Vad är då orsaken till detta och hur kan Sverige bli en europeisk stormakt inom fotbollen? Ja som alltid så finns det såklart två sidor av myntet och flera olika saker att göra och vägar att gå. Vissa detaljer som man på fotbollsbloggen, fotbollskorren.se, lyfter fram är bland annat:

  • Tekniken och passningsspelet behöver förbättras.
  • Tidigare satsning inom juniorlagen.
  • Utbildade tränare.
  • Individen måste få ta plats.
  • Offensiv satsning.

En närmare titt på dessa faktorer som vi är beredda att hålla med om fullt ut är att tekniken och passningsspelet ofta är en faktor som skiljer Sverige från många andra lag.

Idag så är alla fotbollsspelare otroligt vältränade med en enorm fysik, medan det är tekniken och passningsspelet som skiljer Sverige åt mot länder som Spanien, Frankrike, Italien och Brasilien, för att enbart nämna några få exempel.

Här kan man även titta på ett än närmare exempel än dessa ovan nämnt, våra danska grannars teknik och passningsspel är avsevärt bättre än vad vi kan se inom blågult idag. 

En tidigare satsning inom junior leden är också en viktig del. De ungdomar som VILL satsa tidigare måste verkligen få göra detta istället för att hållas tillbaka inom sin satsning och utveckling och där dessa behöver ge de bästa möjliga förutsättningarna för detta.

Utbildade tränare är också en otrolig viktig faktor från tidig ålder så att våra barn och ungdomar får lära sig rätt från start, något som inte nog kan betonas hur viktigt detta också är.

Vi måste våga satsa offensivt

Något som också vi också behöver bli bättre på är att se varje individ i laget redan från 13-14 års ålder och vad dessa behöver fokusera på för att kunna utvecklas som fotbollsspelare. Alla inom ett fotbollslag kan inte hela tiden träna exakt likadant, alla är olika inom sin utveckling och alla behöver olika hjälp och stöd för att bli bättre.

Något som man också lyfter fram som en viktig faktor hos Fotbollskorren.se är vikten av att våga satsa offensivt, något som vi och många med oss även kan skriva under på.

Vi har i mångt och mycket nöjt oss med att kvalificera oss för mästerskap och där vi många gånger haft en alldeles för defensiv taktik och med anpassning efter motståndarnas spelare och taktik istället för att fokusera på att vara det spelförande laget.

Detta är såklart i grund och botten en ledningsfråga och där det är förbundskapten Janne Andersson som tar det slutgiltiga beslutet om hur Sverige ska spela. Det är svår att ha en framgångsrik offensiv om inte den vi har tillgång till också nyttjas fullt ut. 

Sverige har sällan eller aldrig haft ett så starkt offensivt lag på pappret med spelare som exempelvis Alexander Isak, Zlatan Ibrahimovic, Dejan Kulusevski, Emil Forsberg, Mattias Svanberg, Jesper Karlsson, Anthony Elanga m.fl och där denna kraft också behöver tas till vara på. 

En bra början på detta skulle kunna vara att starta tre anfallare istället för två anfallare. I de matcher som man annars börjar med två anfallare på planen låta ytterligare en anfallare bytas in (utan att man tar ut någon av de startande anfallarna) med åtminstone 20-25 minuter kvar av matchen istället för att som så många gånger förr väntar tills det är alldeles försent. 

Principen med att börja med två anfallare och att sedan ta ut dessa två anfallare mot två nya anfallare behöver heller inte följas in i det sista, vi måste börja främja offensiven mera inom svensk fotboll och där viljan att vinna matchen måste vara större än rädslan av att förlora den.

Faktum är att förbundskapten Janne Andersson har gjort otroligt mycket gott för svensk landslagsfotboll men om han är rätt person att leda vårt blågula landslag in i framtiden, ja det är den stora frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar