Topptipset

År 2007 lanserade Svenska Spel ett helt nytt spel vars namn var Topptipset. Tanken var bland annat att möta upp den ökande konkurrensen från spelbolag som Unibet och andra som börjat att ro åt sig marknadsandelar med sina erbjudna spel. Det fanns både positiva och negativa åsikter om hur spelet skulle utvecklas och nu, år 2021, kan man lugnt säga att spelformen har gjort stor succé bland tipparna och så vinner du på Topptipset genom att endast tippa rätt i 8 fotbollsmatcher.
Men det var absolut inte smärtfritt. I början var omsättningen låg, och detta medförde rätt så skrala utdelningar. Många valde att fortsätta med de "heliga" spelen Stryktipset och Europatipset. Jag ska inte ljuga, även jag fortsatte att spela båda dessa spel då drömmen om 13 rätt alltid fanns där... Men alla med tipserfarenhet vet också hur otroligt svårt det är att få 13 rätt! Och de få gånger jag ville lägga odds på andra varianter så vände jag mig oftast till utländska spelbolag.

Men efter att ha sett utdelningar på 5000, 10 000 och till och med 50 000 kr på 
Topptipset insåg jag snabbt en sak. 13 rätt kommer jag kanske aldrig att få, men 8 rätt ska väl inte vara så svårt? Jag skrotade därför mina tankar om att bli miljonär och började fokusera 110% på Topptipset istället. Jag kommer tyvärr inte ihåg min första vinst, men jag vet att det var mellan 2000-3000 kr. Efter detta var jag "fast" i Topptips-träsket så att säga.

Hur fungerar Topptipset ? 

Det är i stort sett en kopia av Stryktipset/Europatipset med den lilla skillnaden att 5 matcher plötsligt har försvunnit. Hittar du en enklare förklaring så kontakta gärna mig! Eller, där finns faktiskt lite mer detaljer man bör känna till. Låt mig förklara dem:
· Topptipset innehåller 8 fotbollsmatcher. Det är alltid de 8 första matcherna på varje Stryktips och Europatipskupong som ingår i Topptipskupongen. Detta är en stor fördel för oss tippare, då lag från de högre divisionerna Premier League, Serie A, La Liga, etc.) vanligtvis är mellan matcherna 1-8 på kupongen. Men på lördagar är det också vanligt att Svenska Spel lägger in matcher ifrån The Championship (divisionen strax under Premier League) och då blir det en aning klurigare, men även intressantare.
· För att vinna måste man ha 8 rätt av 8 möjliga. Har du 6 eller 7 rätt kommer du inte att vinna en enda krona. Hade alla vunnit som hade haft 6,7 och 8 rätt så hade definitivt Topptipset gått i graven ganska snabbt! Så att utdelningen endast sker på 8 rätt är bra för alla inblandade, eftersom det innebär att utdelningarna blir tillräckligt stora för att vara intressanta.
· Har du spelat Stryktipset och fått 10-11 rätt någon gång? Klart du har. Genomsnittsutdelningen för så många rätt brukar ligga mellan några hundralappar till några tusenlappar beroende på hur svår omgången är. Lyckas man få 8 rätt på Topptipset kan utdelningen variera mellan några hundralappar och upp till 10 000, 50 000 och även över 100 000 kronor! Detta har skett många gånger sen spelet lanserades. Så vilket spel skulle du föredra?
· Man behöver inte längre spela med radinsatsen 1 kr. På Topptipset kan man välja att satsa 1, 2, 5 eller 10 kronor per rad. Lyckas du pricka in "åttan" med en radinsats på 10 kr får du multiplicera utdelningen med 10. Är utdelningen exempelvis 776 kr, så vinner du 7760 kr istället. Spelar du med radinsats 5 kr så multiplicerar du med 5. Tar vi samma exempel blir din vinst 3880 kr. Nackdelen är att din insats automatiskt blir högre. Spelar du ett 128 kr system med en radinsats på 10 kr blir din totala insats 1280 kr. Ett tips är att satsa på en högre radinsats när man tror på en hyfsat enkel omgång och spela ett mindre system.
· Utdelningen hänger alltid på omsättningen. 70% ges tillbaka till spelarna och Svenska Spel tar 30% av omsättningen i vinst. Om omsättningen är 3 miljoner kr (som är vanligt på lördagar) så får de som lyckas pricka in 8 rätt dela på 2,1 miljoner kr och 900 000 kr går till Svenska Spel.
· Utdelning sker inte om kupongen skulle ge mindre än 10 kr. Pengarna sparas då till en annan omgång (oftast nästa omgång, men det väljer Svenska Spel) och fungerar då som en rullpott/jackpott. Detsamma gäller om ingen lyckas få 8 rätt. Då "sparas" pengarna och läggs in i en annan omgång. Men under alla år som Topptipset har funnits har jag aldrig varit med om en omgång under 10 kr eller att ingen har haft 8 rätt.
· Både enkelrader och matematiska systemspel får spelas på Topptipset. En enkelrad är en rad utan några halv- eller helgarderingar. Ett systemspel är precis tvärtom, detta kan då innehålla både hel- och halvgarderingar. Ju fler garderingar man har på sitt system, desto dyrare blir det att lämna in. En enkelrad kostar 1 kr raden.

Exempel på halvgarderingar: 1X (Rätt vid hemmaseger eller oavgjort), 1 2 (Rätt vid hemma eller bortaseger) eller X2 (Rätt vid oavgjort eller bortaseger)

Exempel på helgardering: 1X2 (Du får rätt oavsett vad matchen slutar)

Jag rekommenderar även att läsa Svenska Spels information om Topptipset innan du spelar.

Min uppfattning om Topptipset

Jag har insett en sak. Jag kanske inte blir miljonär på att spela Topptipset, men det är hyfsat enkelt att dra in ett par tusenlappar varje månad. Man ska inte behöva missa "åttan" alltför många gånger och jag har faktiskt gått stort plus många månader! Svackor möter man alltid men då gäller det att vara kylig och inte höja sina insatser. Sänk dem istället och försök återvinna din "feeling". Ställ dig alltid frågan, varför förlorar jag hela tiden just nu? Beror det på otur eller jag har fått storhetsvansinne?

Har man vunnit ett par gånger är det lätt att tänka "jag är oövervinnerlig". Tyvärr stämmer aldrig detta. När man har vunnit är det extra viktigt att hålla "båda fötterna på jorden".

Min högsta vinst på Topptipset någonsin har varit 17 793 kr. Men jag har även vunnit 12 309 kronor.

Inget snack om saken, Topptipset är ett av Svenska Spels bästa spel genom tiderna och det är även grymt roligt! 

Vad behövs för att spela Topptipset?

Det enda du behöver är ett konto hos Svenska Spel. Tidigare fick man även 50% rabatt på valfritt spel när man registrerar sig som ny kund, men sedan ett par år har de tyvärr lagt ner alla sina bonusar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar