torsdag 28 mars 2024

Estrela - Sporting: Topplagets defensiv är inte riktigt att lita på


Då var det återigen dags för europeisk ligafotboll efter landslagsuppehållet och fredagen, lördagen och söndagen bjuder på massvis med fotbollsgodis! För oss fotbollsfantaster är det härliga tider och under fredagen riktar jag in min på en match i Liga Portugal mellan bottenlaget Estrela och titeljagande Sporting där oddset på att båda lagen hittar nätet känns aningen generöst. I min bok är det helt klart värt att kasta in en medelinsats i leken som för min del är 3/5 units. Låt mig förklara varför jag tycker att mitt valda spel känns intressant på förhand. Matchstart fredagen den 29:e mars kl 21:30.

Nedanstående spel är lagt hos spelbolaget Bethard som för tillfället erbjuder alla nya kunder en insättningsbonus på 100% upp till maximala 1000 kr.


Estrela har gjort en godkänd säsong som nykomlingar i finrummet

Förra säsongen så huserade Estrela i Liga Portugal 2 och efter att ha lyckats ta klivet upp så var det inte särskilt många som förväntade sig några större stordåd. Det uttalade målet var att göra allt i sin makt för att inte åka ner en division igen och hittills så har det sett helt OK ut. 26 poäng på 26 spelade matcher placerar laget på en 13:e plats i tabellen men dessvärre är det endast 3 poäng ner till negativt kvalspel så det lär bli ett race om överlevnad ända in på mållinjen. 

Tittat vi lite närmare på de offensiva pjäserna som Estrela har till sitt förfogande så är det framförallt 3 spelare som sticker ut lite extra.

Leo Jaba - 5 mål
Kikas - 5 mål
Tavares Ronaldo - 3 mål

Jag har kollat på ett par av matcherna som dessa herrar har varit involverade i och alla 3 besitter en otrolig fotbollstalang där jag vill passa på att framhäva brasilianaren Leo Jaba. En 23-åring som rör sig på ett otroligt intelligent sätt i boxen och lyckas allt som oftast hitta lediga ytor där han kan göra mål ifrån. Enligt rapporter så förväntas han starta mot Sporting och dessutom kommer med all sannolikhet Kikas att göra honom sällskap i offensiven. Där lär Sporting ha något att hålla koll på under matchens gång.

Estrela är inget gäng som öser in bollar. 26 mål på lika många matcher är inte särskilt imponerande men i höstmötet mot Sporting så blev det faktiskt 2 mål men dessvärre förlorades matchen trots detta med 3-2. Målen gjordes då för övrigt av Leo Jaba (straff) och Kikas. Tittar vi på de 10 senaste hemmamatcherna så har Estrela prickat in minst 1 mål i 9 av dessa. Bland annat 2 mot Braga och 1 mot Benfica så där finns helt klart en viss firepower i Sergio Vieiras lagbygge och nu har man även haft landslagsuppehållet på sig att ladda batterierna samt slipa på nödvändiga detaljer innan Sporting kommer på besök.

Sporting har sett ruggigt vassa ut i offensiven

Det finns nog ingen i fotbolleuropa som har missat Sportings och framförallt Viktor Gyökeres framfart pågående säsong och det mest logiska vore om laget tar hand om ligatiteln i Portugal. Men Benfica ligger enbart 1 poäng ifrån serieledarna och därefter sladdar Porto efter med 7 poäng. Om inget oväntat händer så bör det bli en riktigt spännande avslutning om var pokalen hamnar och för Sportings del gäller det att hela tiden behålla fokus på uppgiften.

De flesta utav Sporting spelarna har varit iväg med sina respektive landslag så viss risk finns att vissa ordinarie inte kommer att ingå i startelvan men enligt rapporter så ska iallafall Viktor Gyökeres ta plats i Ruben Amorims superlag på fredagskvällen.

Som jag antydde i rubriken så är inte Sportings defensiv att lita på alla gånger till 100% och det är egentligen inte så konstigt när man är så extremt framåtlutade in sina matcher. 75 mål på 25 matcher säger det mesta tycker jag. I sin senaste match så släppte man in 1 mål på hemmaplan mot Boavista (6-1) och under år 2024 har man även släppt in 2 hemmamål mot Farense (3-2) och 3 mål mål mot bottenlaget Rio Ave när man lirade på bortaplan. Slutresultatet i den matchen skrevs till 3-3. 

Med detta sagt så tycker jag att ett utvilat och supermotiverat Estrela ska ha en god chans till att hitta minst 1 mål framför förväntansfulla supportar hemma på Estadio José Gomes. Samtliga biljetter till den här kampen är slut sedan länge så det lär bli ett bra tryck på arenan som tar in maximalt 9288 åskådare och att Sporting lyckas hitta målet minst 1 gång under 90 minuter ser jag som ganska givet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar