fredag 6 maj 2022

Passar Erik Ten Haag och Manchester United ?

Manchester United är en av världens största fotbollsklubbar med en meritlista som är fylld med Europatitlar och ligasegrar. De senaste årens kräftgång samt klubbledningens många tränarbyten har orsakat turbulens i den engelska storklubben vars senaste titel kom 2017 i form av en Europa League titel. Manchester United kopplas nu samman med den 52-årige nederländske tränaren Erik Ten Haag. I denna artikel tar vi en närmare titt på Haag samt granskar om han är rätt man att leda klubben framåt.

Ända sedan Sir Alex Ferguson klev ned som tränare för Manchester United har klubben kämpat för att hitta en värdig ersättare. När den adlade skotske stortränaren slutade som tränare 2013 hade han hunnit bli engelsk mästare med United hela 13 gånger och vunnit Champions League 2 gånger. Mycket har förändrats sedan Fergusons dagar och idag kämpar United med att återigen hitta tillbaka till vinnarspåret. 

United har de senaste åren halkat efter klubbar som Liverpool och Manchester City, som båda gör upp om att vinna årets Premier League. Oddsen för att Manchester City ska ta hem ligasegern ligger för närvarande på 1.53 på William Hill som även erbjuder olika typer av sport betting och erbjudanden kring toppfotbollen. Liverpool som den senaste tiden visat upp strålande form ligger på oddset 2.60 att vinna årets upplaga av Premier League.

Erik Ten Haag

Den nederländske tränaren är född i Haaksbergen i provinsen Overijssel. Haag hade en lång karriär som spelare med bland annat klubbar som Twente och Utrecht på meritlistan. Haag avslutade sin spelarkarriär år 2002 för att satsa på att bli tränare. 2017 blev den 52-årige Haag tränare för den holländska storklubben Ajax och har lett laget till stora framgångar i Europa. Säsongen 2018/2019 nådde laget semifinal i Champions League efter segrar mot både Juventus och Real Madrid. Semifinalen förlorades mot Tottenham efter ett dramatiskt slut där motståndarlaget avgjorde i slutsekunderna.

Erik Ten Haag beskrivs som en av världens bästa taktiska tränare som vill detaljstyra hur sina lag spelar. Haag framställs av sina spelare som passionerad då han uppfattas leva för fotbollen och klubben han har ansvaret för dygnet runt. Nederländaren har haft stora framgångar på hemmaplan och det återstår att se om han kan skörda samma framgångar i en betydligt större klubb i Manchester United.

Manchester United och tränarbyten

Sir Alex Ferguson var tränare för klubben i hela 26 år och lyckades fylla klubbens prisskåp med totalt 38 titlar. Sedan Ferguson slutade i klubben 2013 har United anställt 5 tränare utan att hitta rätt person. År 2013 anställdes David Moyes på inrådan från Ferguson men hans tid i klubben blev kortvarig vilket han har gemensamt med resterande tränare som försökt fylla Fergusons skor. Nedan listas alla tränare för United sedan 2013:

David Moyes - Den tidigare Everton-tränaren fick chansen att leda United 2013 och var ansvarig för klubben i totalt 51 matcher med en vinstprocent på 52,94 %.

Luis Van Gaal – Den karismatiske nederländske tränaren var i klubben för 74 matcher och hade en vinstprocent på 50,67 %.

Jose Mourinho – Portugisen räknas som en av världens bästa tränare genom tiderna och fick huvuduppdraget att föra United framåt år 2016. Mourinho hann med att vinna klubbens senaste titel när hans lag vann Europa League 2017. Laget hade en vinstprocent på 50,67 % under Mourinhos ledning.

Ole Gunnar Solskjaer – Den norske gamle storspelaren är en legendar i United med bland annat 1999-säsongen som höjdpunkt, där klubben vann Premier League, FA-cupen samt Champions League. Solskjaer är den tränare som suttit längst som tränare sedan Ferguson med 168 matcher och en vinstprocent på 54,17 %.

Ralf Rangnick – Den nuvarande tyske tränaren är en interim-tränare som sedan ska ta klivet upp som sportchef när klubben hittar rätt tränare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar