tisdag 22 december 2020

Fotbollens kommersialisering – Bra eller dåligt för spelbolagen?

Fotbollens kommersialisering är något som diskuterats väldigt mycket under väldigt många år. Ofta framställs kommersialisering av fotboll som någonting negativt men är det verkligen så? Kan det istället vara så att kommersialiseringen av fotbollen har tillfört stora resurser och bidragit till att utveckla sporten. I debatten om kommersialiseringen av fotbollen lyfts ofta de negativa aspekterna fram, det som nämns är att alla inte har råd att gå på fotbollsmatcher, att spelare tjänar omoraliskt mycket pengar, att företagen har för stort inflytande över sporten med mera.

Man skulle dock kunna vända på det och säga att de höga biljettpriserna tillför stora resurser till de klubbar som bedriver träningsverksamhet för ungdomar, att de höga spelarlönerna motiverar ungdomar att spela fotboll och att företagens inflytande hjälper klubbarna att tjäna mer pengar till fördel för både ungdomsverksamhet och spel på elitnivå – vilket i sin tur gör fotbollen än mer attraktiv.

Kommersiellt spelande tillför stora resurser till fotbollsklubbarna

En av de aktiviteter som tillför fotbollen mycket resurser är spel på fotboll. Ända sedan fotbollen växte fram som sport har spelande varit mycket attraktivt för de som följer sporten, åskådarna. Att sätta vad på utgången av en match ökar spänningen väldigt mycket och bidrar också till intresset för sporten.

Med internet ägde en enorm förändring rum på spelmarknaden. Helt plötsligt kunde spelbolagen erbjuda spel på sporter över hela världen och särskilt möjligheten att kunna spela på inte bara fotbollsmatcher som sådana men även realtidsspel på händelser under fotbollsmatcher blev snabbt mycket populärt bland spelarna. Denna snabbt ökande aktivitet bland spelbolagen tillförde snabbt fotbollen väldigt stora resurser eftersom spelbolagen ofta satsade stora pengar på annonsering i samband med fotbollsmatcher samtidigt som många spelbolag också överförde vinstmedel direkt till klubbarna som en goodwill-gest. Bland spelbolagen kan vi ta Hajper odds som ett exempel på spelbolag som mycket framgångsrikt utvecklat tjänster för spel på sport i allmänhet och fotboll i synnerhet.

Kanske är det trots allt så att spel på fotboll är något som är positivt för sporten?

Nätverket runt spelbolagen

En av de fenomen som vuxit fram som en följd av spelbolagens framgångar är det nätverk som finns runt spelbolagen. Det är nämligen så att spelbolagen inte alls verkar ensamma, istället har de ett antal typer av företag och verksamheter runt sig som också tjänat mycket på den snabba tillväxten för spel. Några exempel, förutom fotbollsklubbar, som tjänat mycket på spelbolagens tillväxt är spelutvecklare, betalningstjänster och företag som erbjuder annonsering – som till exempel media och internetpublicister. Staten ska kanske också läggas till i nätverket eftersom skatteintäkterna från spelbolagen är omfattande och väldigt många jobb har skapats i sektorn.

Kommer symbiosen mellan fotboll och spelbolag att fortsätta?

Kommer då denna symbios runt fotboll och spelbolag att bestå? Kommer den att utvecklas? Som det ser ut nu finns det all anledning att tro att symbiosen kommer att bestå. De bolag och andra verksamheter som befinner sig i nätverket runt spelbolagen har helt enkelt väldigt mycket att vinna på att symbiosen består och väldigt mycket att förlora på att den upphör så det är därför troligt att nätverket fortsätter att stärkas och att nya aktörer kommer att ansluta sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar