torsdag 24 oktober 2019

Mycket jämn allsvensk säsong

När den allsvenska säsongen är på väg att ta slut kan vi konstatera att det har varit en av de jämnaste säsongerna på mycket länge. Vilket lag som vinner återstår att se, men det vi vet är att guldet kommer att hamna i antingen Stockholm eller Skåne. För i princip hela säsongen har toppen utgjorts av tre stockholmslag i form av Djurgården, AIK och Hammarby samt en skånsk utmanare i form av Malmö FF.

Kan bli första guldet på 14 år

Sett till hela säsongen är Djurgården det lag som varit klart starkast. Hade det inte varit för att laget förlorat samtliga derbyn mot Hammarby och AIK hade Djurgården troligtvis varit mästare redan med ett par omgångar kvar att spela. Istället har vi fått en mycket jämn avslutning av årets Allsvenskan. I ett läge stod till och med samtliga fyra topplag på 59 poäng, dock med en match mindre spelad för Djurgården.

Djurgården vann sedan borta mot IFK Göteborg med 1-0, vilket innebär att stockholmarna leder serien med två omgångar kvar. Därmed ser det också ut som att SM-guldet 2019 kommer att gå till Djurgården. I så fall skulle det bli lagets första SM-guld sedan 2005 och det tolfte sammanlagt.

Även spelbolagen är överens om att guldet med största sannolikhet kommer att hamna hos Djurgården. Tittar man på betting på allsvenskan är Djurgården nämligen klara favoriter med två omgångar kvar. Hos exempelvis bet365 är oddset för SM-guld till Djurgården så pass lågt som 1.25, vilket kan jämföras med Hammarby och Malmö FF vars guldodds ligger på 6.00 respektive 7.00.

Hammarby och Malmö har givetvis bägge fortfarande chansen att ta guld, men då krävs det att Djurgården gör bort sig i de två sista matcherna. För AIK:s del är det nog däremot kört, även om lagets tränare Rikard Norling troligtvis fortfarande lever på hoppet om att få lyfta Lennart Johanssons pokal.


Har det bästa laget

Anledningarna till att Djurgården, som det ser ut, kommer att bli svenska mästare i fotboll år 2019 är flera. En av de främsta är att laget knappt släpper in några mål. Med 28 omgångar spelade hade DIF bara släppt in 17 mål, vilket är ett snitt på 0,6 mål per match och det är precis där ett lag bör ligga om de vill ta ett SM-guld 2019. Målvakterna Tommi Vaiho och Per Kristian Bråtveit har bägge två gjort en mycket bra säsong i målet.

Sedan finns det förstås också en hel del utespelare som förtjänar att lyftas fram lite extra, framför allt Mohamed Buya Turay. Anfallaren från Sierra Leone kom på lån från belgiska Sint-Truidense inför säsongen och stod med två matcher kvar att spela på 13 mål, endast ett mindre än Hammarbys Muamer Tankovic, tillika ledare av skytteligan. Dessutom har Mohamed Buya Turay gjort det som kan bli säsongens mål i Allsvenskan. Hemma mot Falkenberg på Tele2 Arena gick han nämligen solo från egen planhalva och satte 1-0 på övertid och räddade därmed också tre poäng till Djurgården.

De poängen kan bokstavligen visa sig bli guld värda. För om inget oväntat inträffar lär det bli Djurgården som får lyfta Lennart Johanssons pokal 2 november.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar