lördag 28 september 2019

Allsvenskan mot avgörande

Allsvenskan är snart inne på upploppet och i dagsläget ser det ut som att guldstriden inte kommer att avgöras förrän i de allra sista omgångarna. Med allra största sannolikhet kommer Lennart Johanssons pokal att hamna antingen i Stockholm eller i Skåne, då kampen om guldet står mellan Djurgården, AIK och Malmö FF.

Under den gångna allsvenska säsongen har det som vanligt hänt både det ena och andra. Vilka har varit höjdpunkterna hittills under säsongen? Vilka spelare har gjort succé och vilka har haft det kämpigare? Och vad händer efter säsongen?

Tätt i toppen

Den allsvenska säsongen 2019 inleddes söndagen 31 mars och direkt fick vi se flera skrällar. Framför allt från de tre nykomlingarna som samtliga vann sina matcher. Allra mest imponerade kanske Helsingborg som vann övertygande mot fjolårstvåan IFK Norrköping med 3-1 hemma på Olympia. Även AFC Eskilstuna gjorde en stark insats i premiären när laget slog IFK Göteborg hemma med 3-1 medan Falkenberg vann hemma mot Örebro med 1-0. Lyckan blev dock kortvarig för de tre nykomlingarna som ganska snabbt föll till botten av tabellen.

Istället var det Djurgården som tog över taktpinnen och gick upp i topp, men i slutet av april började det gå sämre för laget. Under loppet av två veckor förlorade Djurgården derbymatcherna mot Hammarby respektive AIK på Tele 2 Arena. Efter 2-0-förlusten mot AIK, där norska landslagsmannen Tarik Elyounoussi stod för två vackra mål, var det nog en hel del som tappade hoppet om Djurgården som guldkandidat. I samma veva tog också Malmö FF över serieledningen efter att ha på fem matcher bara tappat två poäng.Men, derbyförlusten mot AIK skulle visa sig bli lite av en väckarklocka och nu inledde också Djurgården en segersvit som så småningom skulle ta laget tillbaka till toppen av tabellen. Mellan 15 maj och 25 augusti vann laget 11 av 13 matcher och spelade oavgjort i de två övriga. Dessutom släppte Djurgården under den här perioden endast in tre mål. Till slut var det AIK som bröt den förlustfria sviten med en 1-0-seger hemma på Friends Arena. Hade inte AIK vunnit den matchen är det frågan om inte den allsvenska guldstriden varit över eftersom Djurgården då hade haft en ledning på sex poäng med åtta omgångar kvar att spela.

Just Stockholmsderbyna har tillhört Allsvenskans absoluta höjdpunkter under den här säsongen. Inte minst tack vare att de haft stor betydelse för toppen av tabellen. Även AIK och Djurgårdens matcher mot Malmö FF har varit mycket täta och spännande tillställningar.

Tätt i botten

Allsvenskan består ju dock inte bara av de tre topplagen. Det finns ju som bekant även 13 andra lag. Ett lag som inledde bra och som under våren såg ut att kunna blanda sig i toppstriden på allvar var IFK Göteborg, som strax innan sommaruppehållet låg tvåa i tabellen. Men, alltför många tappade poäng under juli månad gjorde att laget föll tillbaka. Med sju omgångar kvar har IFK Göteborg hela nio poäng upp till Djurgården, vilket är ett alldeles för stort avstånd för att laget ska kunna blanda sig i guldstriden.

Tittar vi i botten är det precis som i toppen mycket jämnt. Med sex-sju omgångar kvar att spela av säsongen ser det ut som att det kommer att bli GIF Sundsvall, AFC Eskilstuna och Falkenberg som kommer att få kämpa om kvalplatsen. Även lag som Helsingborg, Kalmar, Östersund och Sirius kan bli indragna i bottenstriden om dessa gör en dålig avslutning.

Spelarna som lyckats

Vad gäller enskilda spelares insatser under säsongen finns det en rad olika namn att lyfta fram. Inte minst Mohamed Buya Turay, som varit en starkt bidragande orsak till att Djurgården ligger i toppen av tabellen. Med sina tio mål är han inte bara en mycket viktig kugge i Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lagbygge utan också en av Allsvenskans absolut bästa spelare.

Buya Turays motsvarighet i AIK är utan tvekan norske landslagsmannen Tarik Elyounoussi. AIK-anfallaren har även han stått för tio mål den här säsongen och har i år utvecklats till en av Allsvenskans vassaste forwards. I AIK måste man också framhålla Elyounoussis anfallskollega Henok Goitom, som kanske inte gjort lika många mål som förra året, som ändå är mycket viktig för AIK:s offensiv.

Trots att Allsvenskan är mycket jämn med sju omgångar kvar och Djurgårdens ledning gentemot AIK endast är en poäng är det ändå fördel Djurgården inför avslutningen. Om man kollar sport betting odds här ser man att oddset för att Djurgården ska ta hem Allsvenskan ligger på 2.15 medan motsvarande siffra för AIK är 3.30. Att skillnaden ändå är så pass stor som den är beror troligtvis på att Djurgården har ett aningen lättare spelschema än vad AIK har, som bland annat möter Malmö FF borta i den näst sista omgången.

Sedan får vi förstås inte heller glömma Hammarbys skyttekung Muamer Tankovic, som i år verkligen blommat och som dessutom ser ut att vinna skytteligan. Dessutom blev han nyligen uttagen i Janne Anderssons landslagstrupp inför EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Norge. Bara ytterligare ett tecken på att Tankovic i år fått sitt verkliga genombrott.

Spelarna som floppat

Dock är det ju inte alla spelare som det gått lika bra för. En spelare som det fanns en hel del förhoppningar om inför säsongen var IFK Göteborgs återvändare Lasse Vibe. Den danske anfallaren spelade i laget 2013-2015 och blev 2014 också allsvensk skyttekung. I år har det dock bara blivit 13 matcher och ynka tre mål, vilket får ses som något av ett underbetyg.

En annan spelare, som kanske inte misslyckats, men som heller inte utfört några större underverk är Andreas Granqvist. Förhoppningarna om att "Granen" skulle föra Helsingborg tillbaka till fornstora dar har långtifrån infriats och nu kämpar laget istället i botten av tabellen. Dessutom har landslagsbacken störts av en skada under stora delar av säsongen.

Vad händer efter säsongen?

Även om det kanske inte känns så just nu så kommer det ju även en tid efter det att Allsvenskan slutar. En tid som populärt brukar kallas för silly season. En spelare som definitivt har ögonen på sig från utländska klubbar är Hammarbys Muamer Tankovic. Frågan är dock om inte Tankovic väljer att vänta med att lämna Hammarby till nästa säsong. Detta eftersom hans kontrakt med klubben går ut sommaren 2020 och att han efter det är fri att gå till vilken klubb han vill.

En spelare som väljer att lägga skorna på hyllan efter säsongens slut är Malmö FF:s veteran Markus Rosenberg, som sedan han återvände hem 2014 varit lagets viktigaste spelare. För den 37-årige anfallaren blir karriärens sista insats bortamatchen mot FC Köpenhamn i Europa League 12 december.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar