onsdag 5 januari 2022

Skillnaden mellan svenska och utländska bettingsajter

Spelmarknaden i Sverige har på många sätt förändrats sedan den 1 januari 2019, när spelmonopolet avskaffades och en ny spellag introducerades. Den införda spellagen innebar flera begränsningar och restriktioner, som ledde till att många svenska oddsspelare valde att söka sig utanför Sveriges gränser.

Det finns en hel del skillnader på att betta på en sajt med svensk licens, versus en sajt utan svensk licens. Nu ska vi bena ut de största skillnaderna för att eventuellt kunna komma fram till vilken typ av bettingsajt som är mest fördelaktig för svenska spelare. Läs mer på bettingutanlilcens.org

De största skillnaderna

När man talar om svenska bettingsajter syftar man på en spelsajt som har en spellicens utfärdad av Spelinspektionen och således följer den spellag som Sverige har. Vidare innebär en utländsk bettingsajt att sajten i fråga inte har den svenska spellicensen och därav inte behöver följa det svenska regelverket. Istället har dessa bettingsajter en spellicens utfärdad av en spelmyndighet i ett annat land. En populär licens är den maltesiska spellicensen MGA.

Dessa bettingsajter får inte direkt marknadsföra sig mot svenska spelare, det är dock fullt lagligt att spela på dessa sidor.

De fyra främsta skillnaderna mellan en svensk bettingsajt och en utländsk bettingsajt är:

● Vilka bonusvillkor som finns

● Hur utbudet av odds ser ut

● Vilka betalningsmetoder som finns tillgängliga

● Eventuell vinstskatt

Villkor för bonusar

En av de främsta anledningarna till att många svenska spelare väljer att söka sig till utländska bettingsajter är för att dessa sajter inte behöver följa de bonus-begränsningar som finns på spelsajter med den svenska licensen. På en svensk bettingsajt är det endast tillåtet med en bonus per spelare och per spelbolag, samt att det är förbjudet med andra typer av bonusar, kampanjer och turneringar.

Då dessa begränsningar inte är aktuella på utländska sajter kan man ta del av flera olika bonusar, vilket är något som många spelare föredrar. Det finns vanligtvis även återkommande kampanjer och turneringar samt olika typer av lojalitetsprogram att ta del av. En relativt vanlig grej på utländska bettingsajter är kampanjer där man kan vinna biljetter till olika sportevenemang, vilket onekligen kan vara fördelaktigt för sportentusiaster.

Odds Utbud

En annan stor skillnad på svenska och utländska bettingsajter är hur odds utbudet ser ut. I många fall kan nämligen utbudet av odds vara större på utländska sajter. Ofta finns det fler spel att välja mellan då det finns sporter spridda på flera olika marknader, som kanske inte alltid klassas som aktuella på svenska bettingsajter. I många fall erbjuder även utländska bettingsajter bättre och mer fördelaktiga odds.

Det som skulle kunna vara en nackdel på utländska bettingsajter är att alla de svenska matcherna inte finns tillgängliga. Om du är en spelare som främst bettar på svenska evenamng och matcher kan det därför vara värt att överväga att spela på en bettingsajt med den svenska licensen. Är du å andra sidan mer intresserad av marknader och evenemang utanför Sverige kan en utländsk bettingsajt vara mer passande.

Tillgängliga betalningsmetoder

Vilka betalningsmetoder som erbjuds för insättningar och uttag på svenska och utländska bettingsajter kan variera. På svenska spelsajter finns det i regel flera olika betalningsmetoder, som även kan finnas tillgängliga på utländska bettingsidor.

Det som främst skiljer en utländskt bettingsajt från en svensk är att utbetalningar kan ta lite längre tid. Det beror bland annat på att utländska sajter inte har BankID som verifieringsmetod, vilket leder till att man kan behöva verifiera sin identitet genom att skicka in dokument och fylla i sin information manuellt istället. Innan ett uttag kan behandlas behöver dina dokument granskas och godkännas, vilket kan dra ut på tiden i vissa fall.

Det finns dock en hel del utländska bettingsajter som erbjuder smidiga och säkra betalningsmetoder som exempelvis Trustly. En annan fördel med utländska bettingsidor är att de ofta finns möjlighet att spela med kryptovalutor, som Bitcoin.

Vinstskatt

Något som är viktigt att tänka på när man bettar på nätet är eventuell vinstskatt. Vinstskatt är ingenting du behöver oroa dig på en svensk bettingsajt, utan där är alla vinster helt skattefria och du behöver inte oroa dig för att bli skattskyldig. Det samma gäller alla utländska bettingsajter som har en spellicens utfärdad inom EU/EES.

Spelar du dock på en spelsajt utanför EU krävs det att du deklarerar dina vinster. På dessa bettingsajter är du skattskyldig på alla vinster över 100 kronor. Om du är intresserad av att spela på en utländskt bettingsajt bör du därför rikta dig mot en sajt som har en licens inom EU, för att slippa skatt på dina vinster.

Vad är egentligen att föredra?

Det är svårt att säga om det är utländska eller svenska bettingsajter som är att föredra. Det finns både fördelar och nackdelar med att betta på svenska bettingsajter, precis som att det finns både för- och nackdelar med att betta på utländska sajter.

Vilka fördelar som väger tyngst är helt och hållet upp till spelaren själv. Beroende på hur du önskar att spela, och vad du önskar att betta på, kan det finnas något att hämta från både utländska och svenska bettingsajter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar