onsdag 4 november 2020

Spela på fotboll över hela världen, dygnet runt, på alla nivåer

Fotboll är en av världens största sporter, antagligen den absolut största sporten. Det finns många anledningar till att fotboll blivit en sådan populär sport men vi ska nämna några. För det första kom fotbollens genombrott när arbetare på mycket stora fabriker började spela fotboll på lördagarna. Det var helt nytt med att ha lediga lördagar så fotbollen kom att utgöra en bra förströelse. Eftersom det fanns enormt många arbetare i slutet av 1800-talet fick fotbollen redan från början väldigt många utövare. Traditionen med att arbetare spelade fotboll gick sedan från generation till generation och fick också en relativt stor publik. Detta ledde till att det kom in pengar i fotbollen redan på ett tidigt stadium eftersom åskådarna betalade för biljetterna. Dessa traditioner och intäkter är fortfarande viktiga för fotbollen som sport.

En annan viktig anledning till att fotbollen spridit sig över hela världen är att det är mycket billigt att spela fotboll. Det är inte sällan man ser unga fotbollsspelare i Afrika som spelar barfota på en grusplan med hemmagjorda mål och en mycket enkel boll. Men även professionella spelare har utrustning som inte kostar mycket pengar. Investeringen för att spela fotboll är alltså mycket låg och det är förstås mycket bra för att fotbollen ska bli tillgänglig för människor ur alla klasser över hela världen.

På detta sätt har det fortsatt och nu omsätter fotbollen som sport många miljarder världen över, professionella spelare köps och säljs för miljonbelopp och tjänar också många miljoner per år. För den som föds fattig är det förstås enormt lockande att kunna bli mångmiljonär på sin sport. En inte försumbar del av denna fantastiska omsättning inom sporten kommer från vadslagning på matcher.

Spelbolag har vuxit mycket snabbt

Redan tidigt i fotbollens historia blev det vanligt att slå vad om utgången av fotbollsmatcher. Runt de stora klubbarna etablerade sig bookmakers som tog emot vad och betalade ut vinster till de som vunnit. Precis som fotbollen så växte också vadslagningen på fotbollsmatcher sig mycket stor.

Men även om vadslagning på fotboll var mycket stor redan under 1900-talet så var det ingenting jämfört med vad som komma skulle. Med Internets genombrott på 90-talet så var det många företag som såg en potential med att erbjuda spel på sport över internet. Dessa företag började utveckla tjänster för vadslagning på sport online och det var från början i stort sett självklart att fotboll skulle bli den mest populära sporten att spela på.

Det som sedan följde var en enorm framgångssaga. Företag som etablerade sig inom vadslagning på sport online växte så det knakade. Ett exempel är 888sport oddset, de erbjuder spel på fotboll från hela världen och det går att sätta vad när som helst under dygnet på fotbollsmatcher i alla divisioner. Spelbolaget erbjuder också spel på en mycket lång rad med andra sporter, och vissa av dessa sporter är ofta helt okända för den svenske spelaren som tack vare spelbolaget nu fått möjlighet att lära känna nya sporter och vidareutveckla sitt intresse för sport.

Vilka sporter är populära att spela på förutom fotboll

Även om fotboll är den i särklass största sporten för vadslagning så finns det många andra sporter som är populära att spela på. Vilka dessa sporter är beror lite på vilket land det är fråga om, för de flesta sporter är trots allt inte lika internationella som fotboll är. I USA är det till exempel vanligt med spel på amerikansk fotboll, baseboll och basket medan det i till exempel England är vanligt att spela på tennis och hästkapplöpning. I Sverige är travsporten stor mycket på grund av just spelandet och i Australien så är det den australiensiska varianten av rugby som är mycket populär.

Vilka summor man kan vinna på spel varierar också beroende på populariteten hos sporten samt vilka odds som är vanliga. I vissa sporter är skrällar till exempel vanligare än i andra sporter.

Utmaningar med spel på fotboll i lägre divisioner

Allt är dock inte okomplicerat med spel på sport online. Med spel på sport online så har det blivit enklare att ta in nya sporter i spelutbudet och det har också blivit enklare att erbjuda spel på till exempel fotboll i lägre divisioner. Med detta har dock följt en problematik med riggade matcher. Den mediala bevakningen av matcher i lägre divisioner och den mer ojämna utgången av matcher har gjort det möjligt för kriminella nätverk att utöva påtryckning på spelare i vissa lag och det har gjort att det dykt upp fall av riggade matcher. Det är inte många matcher det rör sig om men det är likväl oroväckande.

Både sporten och rättsväsendet har dock satt in resurser för att kväsa oegentligheterna och det har medfört att problemet minskat i omfattning då det är större möjlighet att få fast de som ligger bakom de riggade matcherna.

Framtiden för spel på sport

Slutligen ska vi ställa frågan om hur det ser ut med framtiden för spel på sport i allmänhet och fotboll i synnerhet? Rent spontant kan vi svara direkt och säga att framtiden för spel på sport i allmänhet och fotboll i synnerhet ser mycket lovande ut. Det finns ingen anledning till att tro att intresset kommer att gå ned och det finns också all anledning till att tro att särskilt fotbollen kommer att fortsätta att växa både när det gäller antalet utövare och när det gäller hur mycket pengar som omsätts.

Vad det är som kommer att driva utvecklingen av spel på sport är det dock inte lika lätt att avgöra men troligtvis är Internets ökande penetration en av de viktigaste anledningarna. Stora delar av världens befolkning är fortfarande inte uppkopplad och det ger en indikation om att marknaden växer. Vidare är det också så att världsekonomin hela tiden växer över tiden. Detta gör att människor har mer och mer pengar över att satsa på till exempel fotbollsmatcher.

Avslutningsvis kan vi konstatera att fotboll inte bara är världens största sport utan också mest intressant för de som spelar på sport.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar