onsdag 24 januari 2018

Sverige i VM 2018

Att ta sig till turneringen i Ryssland var en heroisk bedrift av det svenska landslaget.

Janne Anderssons lag ligger bara tre poäng bakom gruppens vinnare Frankrike, och målskillnaden var tillräckligt för att peta bort Nederländerna från andraplatsen.

Sverige anses av vissa vara ett av de svagare lagen, men det var oklokt att räkna bort svenskarna i förväg. Trots de dåliga oddsen besegrade vi nämligen de fyrfaldiga mästarna Italien i två matcher, med slutresultatet 1 – 0.

I decembers lottning inför VM hamnade Sverige i grupp F, tillsammans med regerande mästarna Tyskland och de två favoriterna Mexiko och Sydkorea. Hur har vi presterat hittills i matcher mot våra blivande motståndare?

Tyskland

Sedan Berlinmurens fall har Sverige mött det tyska landslaget vid 24 tillfällen. Nio av dessa ledde till vinst, tio till förlust, och fem matcher blev oavgjorda. Med tanke på Tysklands stora framgångar, som bland annat innefattar en vinst i såväl förra VM som i EM 1996, får det anses vara en stor bedrift!

Sverige mötte faktiskt Tyskland så sent som för fyra år sedan. Mötet på Olympiastadion i Berlin började inte så bra, för Tyskland ledde med 4 – 0 redan efter en timme. Det var då svenskarna bestämde sig för att slå tillbaka. Hjältarna Zlatan Ibrahimović, Mikael Lustig, Johan Elmander och Rasmus Elm såg till att matchen slutade 4 – 4.

Den otroliga matchen blev den enda gången i kvalet som Tyskland gick miste om poäng. I nästa match, som spelades i Sverige, vann de med 5 – 3. Sverige kom tvåa i sin grupp, men slogs ut i playoff när laget förlorade mot Portugal med 4 – 2. Sedan dess har de två nationerna inte spelat någon mer match mot varandra.

Mexiko

Det här är landet som kvalificerat sig till flest VM utan att någonsin vinna turneringen. Mexiko förväntas bli en tuff motståndare i årets turnering, precis som gruppmedlemmarna Sydkorea. Enligt Betfair fotbollsspel är Sverige för tillfället tippade som tredje favoriter att klara sig vidare från gruppspel.

Sverige och Mexiko har mött varandra vid nio tillfällen, med fyra svenska vinster och två mexikanska, men bara ett av dessa tillfällen har varit betydande. I gruppspelet i VM 1958 besegrade Sverige Mexiko med hela 3 – 0.

Om vi ser till det här milleniet har de båda nationerna bara mött varandra i vänskapsmatcher. Den första ägde rum 2005 och slutade 0 – 0, och den andra spelades 2009 och slutade 1 – 0 till Sverige.

Sydkorea

Sverige har mött Sydkorea vid tre tillfällen, som alla varit internationella vänskapsmatcher. Två av dessa ägde rum 2005 och slutade oavgjort. Den första, som spelades 1996 på Olympiastadion i Seoul, innebar däremot en svensk seger med 2 – 0 efter mål från Martin Dahlin och Anders Limpar.

Om Sverige lyckas ta sig vidare från grupp F till andra omgången i VM blir motståndarna något av lagen från Brasilien, Schweiz, Costa Rica eller Serbien. Vi väntar med spänning för att se hur det går för hjältarna i blågult!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar